“Ekmek ve gül talebimizden vazgeçmiyoruz”
Lüleburgaz Belediyesi’nin organize ettiği ve 8 Mart günü saat 13.00’da Lüleburgaz Eski Belediye Binası önünde yürüyüş ile başlayan program, Lüleburgaz Yeni Tören Alanı’nda gerçekleştirilen çelen sunma töreni ile birlikte son buldu. Törenin ardından ise tüm kadınlar Lüleburgaz Kongre Meydanı’na giderek basın açıklaması gerçekleştirdiler.




Lüleburgaz Belediyesi’nin organize ettiği ve 8 Mart günü saat 13.00’da Lüleburgaz Eski Belediye Binası önünde yürüyüş ile başlayan program, Lüleburgaz Yeni Tören Alanı’nda gerçekleştirilen çelen sunma töreni ile birlikte son buldu.
Törenin ardından Lüleburgaz Kongre Meydanı’na gelen kadınlar, burada basın açıklaması gerçekleştirdikten sonra “özgür kürsü” ile söz almak isteyen vatandaşlara mikrofon verildi.
Özgür Kürsü etkinliğinin ardından ise meydanları dolduran kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla müzik eşliğinde oyunlar oynamanın yanında marteniçka yapım atölyesi kurdu.
“EKMEK VE GÜL TALEBİMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ!”
Düzenlenen basın açıklamasını okuyan Tüm Bel-Sen Kırklareli Mali Sekreteri ve Lüleburgaz Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü personeli Senay Ünlü; “Bugün dünya kadınları, hayatı ve dünyayı kadınlardan yana değiştirmek için, örgütlenmek için, eşitlik, adalet, özgürlük, emek, barış ve dayanışma için alanları dolduruyor.
1857 yılında New York'ta yüzlerce dokuma işçisi kadın insanca çalışma koşulları talebiyle bir grev başlattılar. Bu masum istek kabul görmediği gibi, fabrikaya kilitlenen 129 kadının yanarak ölmeleri ile sonuçlanan bir felaket oldu. Kadın hareketini ateşleyen bu olaydan sonra 1910 yılında Kopenhag'da toplanan sosyalist kadınlar konferansında alman kadın hakları savunucularından Clara Zetkinve Kate Duncker'in girişimiyle 8 Mart’ın kadın mücadelesi için bir farkındalık günü olması önerildi. Bu öneri yerinde bulundu ve kadınlar tarafından coşkuyla kabul edildi.
Aslında bir insan hakları mücadelesi olan bu dayanışma 115 yıldır dünyanın her yerinde 8 Mart’ta kadınların bir araya geldikleri, taleplerini haykırdıkları gündür.
115 yıldır bu mücadele devam ediyor ve haklar alınana dek devam edecek.
Çünkü; toplumsal cinsiyetçi bakışın kadınların hayatına getirdiği ne yazık ki; ayrımcılık, eşitsizlik ve şiddet oldu.
Haklarının bilincinde olan kadınlar olarak bizler; Üretimde ve emekten kadından yana bir ekonomik düzen kurulana dek, her alanda kadın-erkek eşitliğini sağlayacak politikalar uygulanıncaya kadar, insanca koşullarda çalışıp insanca bir ücret alacağımız sistem kuruluncaya kadar, kadın ve çocuk istismarı ülke gündeminden çıkıncaya kadar, kadınların sendikalaşmasının önündeki engeller kaldırılıncaya kadar, 6284 sayılı kanun eksiksiz uygulanıncaya kadar ve İstanbul sözleşmesi yeniden imzalanana kadar bu alanlarda olmaya ve tüm kararlılığımızla taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz.
Kimse unuttuk sanmasın. Ekmek ve gül talebimizden vazgeçmiyoruz!
Dünya emekçi kadınlar günümüz kutlu olsun. Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması!” ifadelerini kullandı.
Comments