ARSLAN’DAN 100 YILIN BELGESELİ
“Kuruluşunun 100. Yılında Lüleburgaz Cumhuriyet Halk Partisi”
Lüleburgaz ve Trakya’nın uzun yıllardır kent tarihleri araştırmalarını yapan Tarihçi Ali Arslan, 10 yıldır sürdürmüş olduğu çalışmasını kitap haline getirerek Lüleburgaz’ın hafızasına yeni bir belge ekledi.
23 Eylül Pazartesi günü düzenlenecek kitap tanıtım ve imza gününde ilk kez okuyucuları ile buluşacak kitap hakkında gazetemizi ziyaret ederek bilgiler veren Arslan, gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Tevfik İşçi’nin sorularını yanıtladı.
Gerçekleştirdiğimiz söyleşide sorulara geçmeden, “Yaşadığımız bu topraklara borcumuz var” sözünün arkasında durarak borcumuzu ödemeyi sürdürüyoruz” diyen Arslan sorularımıza ise içtenlikte cevap verdi.
BU KİTAP ÇALIŞMASINA NE ZAMAN BAŞLADINIZ, CHP’Yİ NİÇİN SEÇTİNİZ?
Çalışmamın kökeni 30 yıl öncesine dayanıyor. Öncelikle Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Arşivi, yerel gazetelerin Trakya şehirleri ile ilgili arşiv görüntülerini topladım, Ardından kentlere ait gazetelerin binlerce sayfasını görüntüleyerek okudum. Böylece tüm alanlara ait verileri tasnif ettim. Ekonomi, siyaset, eğitim, kültür alanlarına ait bölümleri de düzenleyerek çalışmalarımı sürdürdüm. Tabi ki çalışma yaptığım şehirlerin siyasi partilerle ilgili verileri de çıkmış oldu. Kısaca binlerce belge, binlerce sayfa gazetenin okunması ve yüzlerce fotoğrafın toplanması da ayrı bir emek.
CHP’yi seçme nedenim ise; CHP’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve kurucu partisi olması, partinin kuruluşu, temeli, ilkeleri ve bu partideki gelişmeler, Atatürk'le, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihimizle doğrudan doğruya bağlantılıdır. CHP, “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti”nin bir siyasal parti halinde devamı olarak, 9 Eylül 1923 tarihinde Atatürk tarafından kurulmuştur. CHP, modern toplum haline dönüşmemizin bütün gereklerini yerine getirerek bunları gerçekleştirerek bağımsızlığımızı daha da sağlam temellere oturtmak amacıyla, ulusal kurtuluş savaşı sonucu, bir devrim partisi olarak kurulmuştur. CHP’nin kökeni milli mücadeledir, onun temel kavramlarıdır ve kuruluş amacı da bu temel kavramlar doğrultusunda modern demokratik düzeni sağlamaktır. Bu düşünceyle, kuruluşundan günümüze tüm çalışmayı belgelere dayanarak yazdım.
KİTABIN İÇERİĞİNDE HANGİ BİLGİ VE BELGELERLE KARŞILAŞACAĞIZ?
Bu sürecin kentimizde nasıl gerçekleştiğini anlamak için; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve CHP’nin kuruluşunun 100. yılında şehrimizin önde gelen bu siyasi kurumunun, kayda geçirilmesinin önemli olduğunun bilincinde olarak, belki de ülkemizde bir ilki gerçekleştirmek istedik. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımızı titizlikle sürdürdük.
Araştırmamızın başında; Kısaca Milli Mücadeleyi ve buradan doğan CHP’nin genel kuruluş öyküsünü belgelendirdik. Ardından Lüleburgaz’da kurulan CHP’nin kurucularını, kuruluş öyküsünü fotoğraflarla destekleyerek yazdık. Kitap 1923 -1930 yılları arası CHP, 1930-1950 yılları arası CHP, 1950 – 1960 yılları arası CHP, 1960 -1980 yılları arası CHP, 1980-1992 yılları arası siyasi yapı, 1992 -2002 yılları arası CHP ve 2002 -2023 yılları arası CHP, tüm ayrıntılarıyla anlatılıp belgelere dayandırıldı.
100 YIL İÇİNDE CHP’NİN BAŞARILI OLDUĞU, BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANAN SEÇİMLERİ VEYA PARTİNİN KIRILMA NOKTALARINA DA DEĞİNDİNİZ Mİ?
Tabi ki. Kısaca örneklersek;
-1926- 1927 Yılları arasında CHP ilçe başkanlığı sorununun çıkışı, Lüleburgaz dışından Kemal Kendi’nin getirilmesi.
- 1930 Belediye seçimleri Serbest Fırka’nın yarattığı sorunlar.
-1940’lı yıllarda partide çıkan problemler ve yine Lüleburgaz dışından Kemal Çerman’ın getirilmesi.
-1950 – 1960 yılları arası başarısızlık.
-1960’lı yıllar Hürriyet Partisi kurucu Naci Arı’nın CHP’ye katılımı ve senatörlüğü ve benzeri gibi. Kitapta bu türden ayrıntılar da bulacaksınız.
MİLLETVEKİLLERİ İLÇE BAŞKANLARI, BELEDİYE BAŞKANLARI, KADINLARIN PARTİ İÇİ DURUMLARI, GENÇLİK KOLLARI İLE İLGİLİ BİLGİLER VE BELGELERİ NASIL DÜZENLEDİNİZ?
Lüleburgaz biriminde 100 yıllık sürecin; Milletvekilleri, ilçe başkanlarının biyografileri ve fotoğrafları, kadın ve gençlik kollarının tüm listeleri ve fotoğrafları, Halkçı liselilerin fotoğraf ve listeleri, 100 yılın tüm ilçe yönetim kurulu üyeleri, belediye meclisine seçilen CHP’li kadınların liste ve fotoğrafları, Genel Merkeze seçilerek görev yapan CHP’lilerin biyografi ve fotoğrafları, il genel meclisine CHP’den girenlerin listeleri ve Belde başkanlarının adları.
SON OLARAK KİTAP HAKKINDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ
Lüleburgaz CHP’nin 100 yılını bütün bir süreç içinde yazdık. Araştırmamız bu temel kaynaklara ve belgelere dayandı. Çalışmamızda noksanlıklar olabilecektir. Özellikle 12 Eylül Cuntası belgelerin pek çoğunu yok etmiştir. Yine de bu kitap eleştiriye açıktır. Bu çalışmamızda bizlere önemli yol göstericiliği yapan Prof. Dr. Sina Akşin’e, Prof. Dr. Suna Kili’ye, Milletvekili Mehmet Dedeoğlu’na, K. Budak Çal’a, Gürcan Ersin’e, Tansel Barış’a çalışmalarımda özverilerinden, fedakarlıklarından ve desteklerinden dolayı başta eşim olmak üzere, ailemin tüm fertlerine teşekkür ederim.
Saygıyla ve sevgiyle…
Ali Arslan, “Kuruluşunun 100. Yılında Lüleburgaz Cumhuriyet Halk Partisi” isimli, Lüleburgaz’ın CHP tarihine ışık tutacak kitabını 23 Eylül Pazartesi günü saat 18.30’da Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi Türkan Saylan Salonu’nda tanıtıp, imza günü düzenleyecek.
Comentários