top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

Üretimdeki kadınları ziyaret etti

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle çiftçilik ile uğraşan kadın emekçileri ziyaret etti.

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle, Lüleburgaz’a bağlı Tatarköy’de çiftçilik ve tarım ile uğraşan Selver Dilek ve “Birgül’ün Bahçesi” tarım işletmesi sahibi Birgül Gökduvan’ı ziyaret etti.

Kadın çiftçileri tarlada ziyaret eden Çamlıca, kendilerine bol bereketli çalışmalar dileyip hediye takdim etti.

“ÜRETİP SATIŞ YAPIYORUZ”

Tüm ürünlerini kendisinin yetiştirip pazarladığını belirten Selver Dilek; “Ben sattığım tüm ürünleri burada kendim üretiyorum. Ayçiçeği ve buğday tarımı ile uğraşıyoruz ana gelir kaynağı olarak. Bahçe işlerimiz yan gelir. Bahçe işlerimizden kendimize öğünler çıkartıyoruz ve satıyoruz. Şu an fasulye, ıspanak, roka, kereviz, marul ve dereotu gibi yeşillikler var. Sezonluk ne yetişirse onları yetiştiriyoruz.

Şu an bir taraftan da 10 dönüm bir kuru fasulyemiz var. Onu ilk önce barbunya gibi ayıklayıp süt fasulye olarak satıyoruz şu an. Bu ay sonunda çıkarıp kuru olarak satacağız. Şu an yetişmiş olarak fakat daha sonra satışa çıkaracağımız nohutumuz var. Patatesimiz, biberimiz ve domatesimiz de var. Yine de ana gelir kaynağımız buğday ve ayçiçeklerinden oluşuyor.

Eşim rahatsızlanmadan önce hayvancılık ile de uğraşıyorduk. Tüberküloz hastalığı öncesinde 52 tane büyükbaş hayvanlarımız vardı. Hastalık baş  gösterince onları satmak durumunda kaldık. Tüm bu işleri severek yapıyorum. Kapalı Pazar Yeri ve Çarşamba Pazarı’nda satışlarımızı gerçekleştiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

BU BENİM AİLE MESLEĞİM

Birgül’ün Bahçesi işletmesi sahibi ve Atatürk Mahallesi’nde Salı günleri semt pazarında tezgah açan Birgül Gökduvan çiftçiliğe sıfırdan başladığını belirterek; “Benim ailem 1941’den beri bu iş ile geçimini sağlıyor. Bende evlendikten sonra iki yıl yapmadım fakat sonrasında eşime destek olmak için, asgari ücretle geçinmek zor olduğu için bu işe tekrar ufak tefek otlar toplayarak başladım. Gittikçe büyüttüm bu işi, fabrikaya kadar büyüttüm ve kadınlar yanımda çalışmaya başladım.

Tarlamız yoktu bizim, kirada yapıyorduk çiftçiliğimizi. İki yıl önce nasip oldu Hamzabey köyünden bir tarla aldık. Orada şimdi daha güzel bir kurulum yapmak, işimizi genişletmek istiyoruz.

Biz malça ekiyoruz biberlerimizi. Mini tünel seralarımız var. Lüleburgaz’da ilk yerli biberi çıkardığımızı söyleyebilirim. Aklınıza gelecek tüm sezonluk yeşillikleri ve sebzeleri yetiştiriyoruz. Elimizden geldiği kadar yerel üretime destek olmak ve kadınlara iş alanı açmak istiyoruz” dedi.

TOPRAK EV ALABİLİR FAKAT EV TOPRAK ALAMAZ

Hayatında verdiği en büyük kararın bu işe başlamak olduğunu belirten Gökduvan; “Ben bir tarım fuarına gittim ve orada yaptığım işin ciddiyetinin farkına vardım. Öncesinde çiftçilikten bu kadar verim alacağım bilincinde değildim. Keşke o tarım fuarına seneler önce gitseydim ve bu bilince daha erken ulaşsaydım.

İnsanlar çiftçiliğe dönmeli, köylere dönmeli. Topraklarını satıp şehirlere gidiyorlar, ev alıyorlar. Toprak ev alabilir fakat ev toprak alamaz. Toprak her zaman değerlidir. İnsanlarımız, özellikle gençlerimiz çiftçilikten uzak duruyorlar. Kadınlar yapamayacaklarını düşünüyorlar. Bu toplum baskısından ibaret. İl ve İlçelerin belirli makamlarında bulunan kişiler bile benimle dalga geçiyordu. Sonrasında dilekçeler yazdım, güçlü durdum ve karşılığını da fazlasıyla aldım.

İnsanlarımızın konfor alanlarından çıkması lazım. Konfor alanları bizi tembelleştiriyor. Bizimle çalışacak kadınlar, gençler bulamıyoruz. Şehirde asgari ücrete tamah ediyorlar. Köylerde yatarak asgari ücret kazanabilirler. İmkansızlıklardan korkmasınlar. İnsanlar birbirini teşvik etsin” diyerek sözlerini noktaladı.

TÜM ÇİFTÇİ KADINLARIMIZIN ELLERİNDEN ÖPÜYORUM

Toplumda çiftçilikle uğraşan kadınları daha çok görmemiz gerektiğini belirten Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca; “Bugün 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler günü. Bu vesile ile tüm çiftçi kadınlarımızın gününü kutlarım. Üretime yaptıkları katkılardan dolayı hepsine çok teşekkür ederiz Ziraat Odası olarak.

Kadınlara yönelik daha fazla projelerin hayata geçmesini ve teşvik edilmesini diliyoruz. Kadınlarımız üretime kattıkları emekten dolayı kendilerine minnet borçluyuz. Çiftçilik erkek işi algısı var toplumumuzda ancak tarlalarda çalışan kadınlarımızı her zaman ön planda tutmalıyız. Üstümüz de ki emeklerini, haklarını hiçbir zaman ödeyemeyiz. Kendilerine çalışmalarında kolaylık ve bol bereketli kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

235 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page