11 Kasım 1928 yılında Bakanlar Kurulunun kabul ettiği bir karar nameyle “ Millet Mektebi Teşkilatı ” kurulmuştur. Başkanlığına da 24 Kasım günü Mustafa Kemal getirilmiştir. 24 Kasım 1981 yılından beri Atatürk’ün Millet Mektepleri başkanlığını kabul ettiği günü olarak kullanılmaktadır. Haftanın amacı Öğretmenin toplumdaki yerini ve önemini vurgulamak, öğretmenler arasında sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmek, emekli öğretmenleri saygıyla anmak, göreve yeni başlayan öğretmenlerde, görev bilincini ve yüceliğini uyandırmaktır.
Mustafa Kemal, Türk ulusunu çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkarmak için birçok alanda devrim yaptı. Yaptığı devrimleri hayata geçirmeleri için öğretmenlere büyük görevler verdi. “Öğretmenler! Yeni kuşağı, Cumhuriyetin özgüvenli öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Yeni kuşak sizin eseriniz olacaktır. Eserin değeri, sizin ustalık ve özverinizin derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet düşünce bilgi ve beden yönünden güçlü ve yüksek karakterli bekçiler ister. Yeni kuşağı nitelik ve yetenek yetiştirmek sizi elinizdedir “Atatürk’ün bu sözleri öğretmenleri onurlandırdı. Onlara yılmadan çalışma azmi verdi.
ÖZLÜ SÖZLER
- Babam bana sonu olan bir yaşam verdi. Öğretmenim ise sonsuz, bir manevi yaşam bağışladı. -Büyük İskender-
- Öğretmenin görevi, öğrencilerden her birinin iyi yetilerini bulup geliştirmeye çalışmaktır. – Sanderson –
- Dünyanın her yanında öğretmenler, insan topluluğun en fedakar ve saygıdeğer kişilerdir. –ATATÜRK-
- Dünyada her şeye değer biçebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilmez. Çünkü onun hem her şeydir ve hem de hiçbir şeydir. –Sokrates-
ÖĞRETMEN MARŞI
Alnımızda bilgilerden bir çelenk,
Nura doğru can atan Türk oğluyuz
Yeryüzünde yoktur olmaz Türk’e denk
Korku bilmez soyumuz.
Candan açtık cehle karşı bir savaş
Ey bu yolda and içen genç arkadaş.
Öğren, öğret hakkı halka gürle coş,
Durma durma koş.
Şanlı yurdum her bucağın şanla dolsun
Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun
ÖĞRETMENLER ANDI
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na Atatürk İnkilap ve İlkelerine anayasada ifadesini bulan Türk Milliyetçiliğine sadakatle bağlı kalacağıma Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine bağlı olarak uygulayacağıma, Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi, kültürel değerlerini benimseyip bunları geliştirmek için insan haklarına Anayasanın temel ilkelerine dayanan milli demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne bütün görevlerimi Türk Eğitiminin amaç ve temel ilkelerine uygun olarak yapacağıma, öğrencilerimi bu doğrultuda, yetiştireceğime namusum ve şerefim üzerine and içerim.
Kommentare