Öğrencilere “skolyoz taraması” yapılacak
- gorunumhaber
- 4 gün önce
- 2 dakikada okunur

Kırklareli'nde öğrencilerde omurga sağlığını korumak, erken tanı ile skolyoz hastalığının olası etkilerini en aza indirmek amacıyla ortaokul öğrencilerine skolyoz taraması yapılacak.
Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü arasında, toplum sağlığını önceleyen önemli bir adım daha atılarak “Skolyoz Projesi” kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.
Üniversite rektörlük binasında gerçekleştirilen iş birliği protokolünün imzaları Rektör Prof. Dr. Rengin Ak, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Hilal Liliyar Özefsun ve Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Cerit tarafından atıldı.
Rektör Ak, burada yaptığı konuşmada “Skolyoz Projesi”, Kırklareli ilinin Merkez ilçesinde bulunan tüm ortaokullarda öğrenim gören 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerini kapsadığını belirtti.
Projenin temel amacının, öğrencilerde omurga sağlığını korumak, erken tanı ile skolyoz hastalığının olası etkilerini en aza indirmek ve toplumsal farkındalığı artırmak olduğunu aktaran Ak, “Proje kapsamında, belirlenen yaş grubundaki öğrencilerin skolyoz açısından sağlık taramalarından geçirilmesi planlanmaktadır. Alanında uzman sağlık ekipleri tarafından gerçekleştirilecek taramalar sonucunda, omurga eğriliği açısından riskli olduğu tespit edilen öğrenciler, velilerinin yazılı onayı alınmak suretiyle ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilecektir. Gerekli görülen durumlarda hastanelerde ileri düzey tetkiklerin yapılması ve tedavi süreçlerinin başlatılması sağlanacaktır.” dedi.
Projenin yalnızca sağlık taramaları ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarını da içermekte olduğunu kaydeden Rektör Ak şöyle devam etti:
“Öğrenci velilerine yönelik düzenlenecek seminerlerde, skolyozun erken teşhisinin önemi, sağlıklı duruş alışkanlıkları ve omurga sağlığını koruyucu yaşam biçimi hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Ayrıca öğrencilere, omurga sağlığını destekleyen basit ve etkili egzersizlerin uygulamalı olarak öğretileceği etkinlikler düzenlenecektir.
Bu iş birliği ile çocukların fiziksel gelişiminin desteklenmesi, sağlıklı bireyler olarak yetişmelerinin sağlanması ve toplum genelinde skolyoz farkındalığının artırılması hedeflenmektedir. Proje süresince üniversitemiz Tıp Fakültesi, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü koordineli bir şekilde çalışarak bilimsel temelli, etkili ve sürdürülebilir uygulamaların hayata geçirilmesini sağlayacaktır.
Üniversitemiz, topluma hizmet anlayışını merkeze alan bu tür iş birlikleriyle hem akademik hem de sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir.”
Comments