top of page

Öğrencilerden “Yalan Haberler” dergisi!

Lüleburgaz Atatürk Anadolu Lisesi'nin 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında kurucu rolüyle yürüttüğü E-Twinning projelerden olan ''Empower Your Mind, Unravel The Truth!''un ortak ürünlerinden biri olan yalan haberler dergisi okuyucuyla buluştu.

Dergi, medya okuryazarlığı ve etiği, sorumlu medya kullanımı, yalan haber ve dezenformasyonla mücadele yöntemleri, yanıltıcı haber başlıklarının tespiti, yapay zeka çağında içeriklerin doğru süzgeçlerden geçirilmesi gibi geniş bir konu yelpazesini içeriyor.

Kasım ayından beri sürdürülen ve katılımcı öğrencilerce, uluslararası katılımcılara düzenlenen 2 çevrimiçi seminer, kamuoyu araştırmaları ve raporları, dijitalde üretilen bilinçlendirme ve farkındalık kampanyaları gibi birçok ürün ortaya konan projenin bu ürününde, öğrenciler, günümüz medyasında sıkça rastlanan yalan haber ve türlerini, etkileşim manşetlerini ve dezenformasyon yöntemlerini taklit ederek kendi eğlenceli ve yaratıcı haberlerini oluşturdular.

Araştırmaları esnasında yalan ve yanıltıcı içeriklerin yaygın dilini ve karakterini analiz eden öğrenciler, kendi haberlerinin hangi tür yanıltıcı içeriğe ait olduğunu açıklayan dipnotlarla konuya ilişkin hassasiyetin ve farkındalığın artırılmasını hedeflediler.

Öğrencilerin yaratıcı düşünme, yabancı dilde ifade, bilişim teknolojilerinin kullanımı, eleştirel düşünme gibi birden fazla yetenek alanının geliştirilmesinin hedeflendiği bu çalışmada ortaya konan ürün, proje katılımcısı toplamda 6 ülkeden 10 farklı okulun yerel eğitim ve sosyal çevrelerinde yaygınlaştırılacak.

Commenti


bottom of page