15.01.2025 tarihli Resmi Gazete yayınlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişikliğe gidildi.
Peki, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun ile neler değişti. Siz değerli okurlar için değişiklikleri maddeler halinde sıraladım.
1) 506 sayılı Kanunda engelli emekliliği gün ve sigortalılık kademelerini düzenleyen Geçici 87nci madde yürürlükten kaldırıldı.
2- 5510 sayılı kanunun 28/5 madde kapsamında bağlanacak aylıklarda, Kanunun yürürlük tarihinden önceki hizmetler için aylık hesabında 506 sayılı Kanun mülga 61/4e göre aylık bağlanır. 28/5 madde içeriği; “(a) % 50 ilâ %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, b) % 40 ilâ %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün”
3- Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler daha önce ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları halinde GSS kapsamına alınıyorken eğitim öğretim yılı başlangıç tarihi şeklinde değiştirilmiştir. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burslandırılan uluslararası öğrenciler, bursluluk süreleri devam ettiği sürece GSS kapsamındadırlar ve %4’lük prime tabidirler.
4- Ayakta tedavi hekim ve diş hekimi muayene katılım payı 2 TL’den 20 TL’ye çıkarılmıştır. Reçetede yazılan ilk 3 kalemden sonraki ilave her kalem bedeli 1 TL’den 20 TLye, ilk üç kalem bedeli daha önce 3 TL iken Vergi Usul Kanununa göre yeniden değerleme oranına göre değerlenecektir.
5- 5 puanlık indirim olarak bilinen 5510 kanun kodlu indirim, 1.2.2025 tarihinden itibaren imalat sanayi hariç olmak üzere 4 puan olarak devam edecektir. İmalat sanayi belirlemesinde SGK işyeri sicil numarasındaki nace kodu dikkate alınacaktır.
6- Harp okulları ile fakülte ve yüksekokullarda, Milli Savunma Bakanlığı hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askerî öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksekokulları ve astsubay naspedilmek üzere temel askerlik eğitimine tâbi tutulan adaylar, Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile polis nasbedilmek üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde polislik eğitimine tabi tutulan adaylar, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı nam ve hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı nam ve hesabına okumaya devam edenler ile subay ve astsubay naspedilmek üzere temel askerlik eğitimine tabi tutulan öğrencilerin sigortalı sayılmaları, yetim aylıklarının bağlanmamasını veya kesilmesini gerektirmez.
7- 5510sayılı kanunun 28/5 madde kapsamında 4320 gün prim ödeme günü 31.12.2008 öncesi ilk defa işe işe girenler için 3700 gün olarak, 4680 gün prim ödeme günü 31.12.2008 öncesi ilk defa işe 4100 gün olarak uygulanır.
8- 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların vergi indirimi ile emeklilik hakkı sona ermiştir. Daha önceden vergi indirimi ile bağlanan aylıkların ödenmesine devam edilir. Kontrol muayene işlemlerine tabi olmaları halinde 28/5 madde hükümleri uygulanır.
9- Tarım sigortalılarının başlaması ve sona ermesi için bildirim yükümlülüğü bulunan Kuruluşların bildirim yükümlülüklerini kanuni süresinden sonra bildirmiş olmaları halinde veya bu yükümlülüklerini 6 ay içinde yerine getirmeleri halinde idari para cezası uygulanmaz, uygulanmışlar tahsil edilmemiş olması koşuluyla iptal edilir.
10- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda;
- İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren; Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya ÇASMER’den (Çalışan Sağlığı Merkezi) hizmet alarak yerine getirebilir.
- Yine 6331 sayılı Kanunun 8inci maddesinde OSGB yetki belgesi 6 ay, tekrarında ise 1 yıl askıya alınır şeklinde değiştirilmiştir.
- 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise ÇASMER’lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından sağlık raporu alınabilecektir.
Comments