Ayçiçeği alım fiyatına tepki!
Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği alım fiyatlarına Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanlığı tepki gösterdi. Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, “Biz çiftçiler çalışırken batmak istemiyoruz. Sadece hakkımızı istiyoruz. Artan maliyetler karşısında ayçiçeği alım fiyatının yüzde 40 yağ oranıyla en az 25 TL olmasını istiyoruz. Ayçiçeği fiyatı sadece üreticimizin sorunu değil aynı zamanda büyük bir gıda sorunudur. Ekonomi çarkının en büyük dişlisi olan üretici yoksa bu çark dönmeyecektir” ifadelerini kullandı.
Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanlığı, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği alım fiyatlarına tepki göstererek, bir basın açıklaması yaptı.
26 Ağustos günü Üçgen Park’ta basın açıklamasını okuyan Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, alım fiyatlarının revize edilmesini istedi.
Bu oranı yakalamanın zor olduğunu ve yüzde 40 yağ oranını geçecek çok az ürün olduğunu belirten Çamlıca fiyatların en az 25 TL olmasını istediklerini belirtti.
Bilindiği üzere, Trakya Birlik açıkladığı rakamlarda yüzde 44 yağ oranına sahip ayçiçeğinin 20 TL’den alınacağı açıklanmıştı.
“AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATLARI BEKLENTİLERİMİZİN ÇOK ALTINDADIR”
Trakya’da ayçiçeği hasadının başladığını ve tüm hızıyla devam ettiğini, ayrıca açıklanan fiyatın kendilerini hüsrana uğrattığını belirten Selçuk Çamlıca; “Ülkemizde en önemli yağ bitkisi ayçiçeğidir. Ülkemizde ayçiçeği üretiminin yüzde70’i Trakya Bölgesi’nden karşılanmaktadır. Bu da bölgemiz topraklarında çiftçilik yapan üreticilerimizin ekim alanlarının yüzde 50’sini teşkil etmektedir. Bu yıl buğdaya verilen yüzde 12 zamla çiftçi nasıl hüsrana uğramışsa, ayçiçeği sezonunda da maalesef aynı tabloyla karşılaşılmıştır. Ağustos ayının başlarında açıklanması gereken ayçiçeği alım fiyatları yine geç açıklanarak beklentilerimizin çok altındadır. Bölgemizde büyük bir alım potansiyeline sahip Trakya Birliğin fiyatı yüzde 44 yağ oranlı ürüne 20 TL’dir. Fakat bölgede yaşanan aşırı sıcaklık ve kuraklık verimi düşürdüğü gibi yağ oranlarını da düşürmüştür. Yani yüzde 40 yağ oranını geçebilecek çok az ürün vardır. Bu da ayçiçeğinin gerçek alım fiyatının 18,80 TL olarak açıklandığını göstermektedir” dedi.
“SADECE HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
Maalesef çiftçilerimizin en büyük sorunu olan ve çığ gibi artan ilaç, mazot, gübre, işçilik, tarla kiraları karşısında açıklanan ayçiçek fiyatının tıpkı buğday fiyatı gibi hiçbir anlamı kalmamıştır. Biz çiftçiler çalışırken batmak istemiyoruz. Sadece hakkımızı istiyoruz. Ayçiçeği alım fiyatının artan maliyetler karşısında yüzde 40 yağ oranıyla en az 25 TL olmasını istiyoruz. Üreticilerimize tarım desteklemelerinin arttırılmasını istiyoruz. Yüksek enflasyon karşısında ezilmek istemiyoruz. Ayçiçeği fiyatlarının acil bir şekilde revize edilmesi gerekmektedir. Bu yıl da buğday ve arpada olduğu gibi ayçiçeğinde de çiftçilerimiz ailelerinin geçimini sağlayamayacak, bankalara olan kredi borçlarını ödeyemeyecek, yüksek faizlerle yeniden borçlanacak ve büyük bir çıkmaza girecektir. Ayçiçeği fiyatı sadece üreticimizin sorunu değil aynı zamanda büyük bir gıda sorunudur. Ekonomi çarkının en büyük dişlisi olan üretici yoksa bu çark dönmeyecektir. Bu çark dönmez ise ekmek yok, yağ yok, süt yok, et yok, ekonomi yok, gelecek yok” ifadelerine yer verdi.
Comments