YAZAR DETAYI
Fırat ÇALIŞKAN-Sosyal Güvenlik Uzmanı
![]() Sigortasız işçi çalıştırmanın bedeli ağır olur
Yazı Tarihi: 18 Eylül 2019 Çarşamba 07:47
İşçinin kayıt dışı olarak çalıştırılması, diğer bir deyişle sigortasız işçi çalıştırma, işçinin işe girişinin resmi olarak hiç yapılmaması ya da işçinin işe girişi yapılsa bile, sonrasında çıkış gösterilerek çalıştırılmaya devam edilmesidir. İşverenlere sigortasız işçi çalıştırıldığı için uygulanan bir ceza vardır; ancak bunun haricinde bir de verilmeyen belgeler için ayrıca ceza uygulanmaktadır. Bu hafta size sigortasız işçi çalıştırmanın işverene getireceği ağır maliyet hakkında bilgiler vereceğim.
-Sigortasız işçi tespitinin SGK müfettişi ya da denetmenince yapılması- İşyerine gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişi ya da denetmeni, sigortasız işçi tespiti yaparsa ya da bu tespit başka kamu kurumlarının memurlarınca yapılıp SGK’ya bildirilirse, uygulanacak cezalar şöyledir: Bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü bir işveren;
Diğer defter tutma yükümlülüğü olan bir işveren;
Defter tutmakla yükümlü olmayan bir işveren;
-Sigortasız işçi tespitinin mahkeme tarafından yapılması- Bu durumda; ister bilanço esasına göre defter tutan bir işyeri olsun; ister diğer defterleri tutan ya da defter tutmakla yükümlü olmayan bir işveren olsun; tamamı için uygulanacak idari para cezası miktarı şöyledir. Sigortasız çalıştırılan her bir işçi ve her ay için, aylık hizmet prim belgesi verilmediğinden dolayı 2 brüt asgari ücret (her ay için) İşe giriş bildirgesi verilmediği için tek seferlik 2 brüt asgari ücret Buna göre örneğin 1 işçiyi 3 ay boyunca sigortasız çalıştırdığı mahkeme kararıyla sabit olan bir işverene, toplam 8 brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
-İşveren sigortasız işçi çalıştırdığını kendisi bildirirse- İşveren; yasal süre geçtikten sonra, bildirgeyi ya da belgeyi kendiliğinden ve 30 gün içinde SGK’ya verir ve kendisine yapılacak tebligattan itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsa, işe giriş bildirgesini zamanında vermediği için brüt asgari ücretin ¼’ü kadar idari para cezası ödeyecektir. Ayrıca aylık hizmet prim belgesi zamanında verilmediği için, her ay için brüt asgari ücretin 1/8’i tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Yukarıda açıkladığımız bilgilerin daha iyi anlaşılması için örnek verecek olursak;
Yukarıdaki idari para cezalarının dışında, işçi adına ödenmesi gereken sigorta primlerinin de ayrıca bu cezalara eklenileceğini düşünürsek işveren için sigortasız işçi çalıştırmak hiç te akılcı bir yol değildir. Bu yazı 1959 defa okunmuştur.
YORUMLAR
DİĞER YAZILARI
» Avukatların staj borçlanması
» Doğum yapan kadının kıdem tazminat hakkı var mı?
» Tavanı Aşan Kazançların İadesi
» Prim iadesi nasıl alınıyor?
» ESNAF DA İŞSİZLİK MAAŞI ALACAK
» 28 Ekim Öğleden Sonra Çalışan İşçiye Fazla Mesai Ödenir
» Şirket ortakları geriye dönük Bağkur’lu mu oluyor?
» İsteğe Bağlı Sigortalılık
» İşçinin sık sık rapor alması fesih nedeni mi?
» İşe İade Süreçlerinde Arabuluculuk
Yazarın tüm yazıları >>>
|
E-Gazete
![]() Yazarlar
Anket
Hava Durumu
Facebook
Twitter
Tweets by GazeteGorunum |