10 Aralık 2019 Salı
Bize Ulaşın
Künye
Lüleburgaz
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Spor
Güncel Gündem
Resmi İlanlar
YAZARLAR
» son dakika haberler
Lüleburgaz 0°C
YAZAR DETAYI
Orhan SÜNNETÇİOĞLU
ŞAMPANYA, KÖPÜKLÜ BEYAZ ŞARAP…
Yazı Tarihi: 21 Aralık 2015 Pazartesi 10:17

Geçtiğimiz hafta başladığımız, “İçki Kültürü ve Damak Tadı” başlıklı yazı dizimizde okuyucularımızdan çok güzel tepkiler aldık ve bu bizleri çok mutlu etti. Bizim amacımız okuyucularımızı bilinçli içki tüketimi konusunda bilgilendirmek ve damak tadında keyifli bir alkol tüketimi konusunda birkaç ayrıntıyı paylaşmaktır. Bu hafta ki yazı dizimizde ise sizlere tanıtacağımız içki türü iyi cins üzümlerden yapılan ve üzüm şırasının alkol mayalanmasından sonra üç kez fıçı değiştirilen “Şampanya” Köpüklü Beyaz Şarap olacak.

 

Şampanya (Champagne) Fransa'nın kuzeyinde bir bölgenin ismidir. Bu bölgede belirli kurallarla yapılan köpüklü şaraplara Şampanya denir. Şampanya, üç çeşit üzümden üretilir: Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Meunier. Üzüm çeşidi oranları, her bir şarapta önemli ölçüde değişir.

 

Dom Pérignon tarafından bulunduğu söylenir. Aldatılmış bir şarap fermantasyonudur. Fermantasyon, bağ bozumu sonrası başlar ama kışın gelmesi ve havanın soğumasıyla kesintiye uğrar ve ilkbaharda yeniden harekete geçer. Yaklaşık sekiz ay kadar sonra şarap hazır olur, ama hala fark edilecek bir şekilde köpürür.

 

Anlatılanlara göre Dom Pérignon on yedinci yüzyılın sonlarında, kabarcıkları sayesinde çekici bir niteliği olan bu şarapları elde tutmaya değer bulmuş ve ilk defa, bu şarabın en iyi nasıl yapılabileceğini özenle araştırmış. Önce mantar ve bir süre sonra, İngiliz camı (verre anglais) kullanma fikrini ortaya atmış. Beyaz şarap yapar gibi işlenen kırmızı üzümlerin preslenmesinde kullanılan teknik de en az mantarlar kadar önemlidir (kabuklardaki renk maddelerinin (pigmentlerin) şıraya geçmesinin önlenmesi için), çünkü şampanya, kırmızı ve beyaz üzümlerden yapılan bir köpüklü karışım (harman) şarabıdır.

 

Dom Pérignon zamanında, karbonik asit miktarı tesadüfe bırakıldığından şaraplar değişik seviyelerde köpüklülüğe sahiptiler. Karbondioksit miktarının hesaplanabilmesi ve aynı seviyede tutulabilmesinin gerçekleştirilmesi, on sekizinci yüzyılın ortalarına kadar sürdü.

 

Sonuç, bugünden tanıdığımız şişede fermantasyondur (méthode champenoise). Sanıldığı gibi her köpüren şarap şampanya değildir. Şampanya yalnızca Fransız hükümetinin tescil ettiği bir içkidir. Diğer ülkelerde üretilen bu tarz şaraplara TABİİ KÖPÜREN denir. Birde içine gaz basılarak yapılan şaraplara da SUNİ KÖPÜREN denir, Fransa içinde bile üretilmiş olsalar bile şampanya denmez. Halk arasında tüm köpüklü şaraplara şampanya denmesi sadece bir yanılgıdır. Genellikle kutlama içkisi olarak tanınır.

Bu yazı 3529 defa okunmuştur.
YORUMLAR
DİĞER YAZILARI
» İÇKİ KÜLTÜRÜ VE DAMAK TADI…
» ŞAMPANYA, KÖPÜKLÜ BEYAZ ŞARAP…
Yazarın tüm yazıları >>>
E-Gazete
Yazarlar
Anket
Hava Durumu
Facebook
Twitter