10 Aralık 2019 Salı
Bize Ulaşın
Künye
Lüleburgaz
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Spor
Güncel Gündem
Resmi İlanlar
YAZARLAR
» son dakika haberler
Lüleburgaz 0°C
HABER DETAYI
‘Yöresel lezzet’ furyasına tepki!
“Nasıl göz yumarlar?”
Lüleburgaz # 03 Aralık 2019 Salı 07:51

Kırklareli Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi aynı zamanda gıda üretimi yapan bir işletmenin de sahibi olan Gürkan Oras, Kırklareli’de ‘yöresel lezzetler’ ismiyle kurulan fuarlarda açıktan satılan ürünlerin hijyen şartlarına uymadığını, zor şartlar altında ayakta durmaya çalışan esnafa da darbe vurulduğunu söyledi.

Çınar TÜRKMEN

Kırklareli Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi aynı zamanda gıda üretimi yapan bir işletmenin de sahibi olan Gürkan Oras, Kırklareli’de yaşanan ‘yöresel lezzetler’ furyasının, zor şartlar altında ayakta durmaya çalışan esnafa darbe vurduğunu söyledi.

Yöresel lezzetler fuarlarında açıktan satılan ürünlerin hijyen şartlarına ve tüketici haklarına uygun olup olmadığını soran Oras; “Benim Kırklarelili köylüm kendi pazarında evinde ürettiği tarhana, salça, ekmeği satamaz, zabıta müdahale ederken, yöresel lezzetler fuarında açık yapılan peynir, kaşar, salça, ekmek vb. satışları nasıl serbest oluyor?” dedi.

Konuyla ilgili yetkilileri göreve davet eden Oras şu açıklamayı yaptı; “Son zamanlarda ilimizde yöresel lezzetler furyası yaşanıyor. Bir türlü açılamayan yeni Pazar yerindeki fuar kapanıyor, eski Pazar yerinde (Karaumur) yenisi açılıyor. Neler satıldığını görmek için geziyorum. Peynir, kaşar, lor, salça, sucuk, ekmek, tereyağı vb. gıda ürünleri satılıyor. Bir çoğu açıkta, paketli değil. Gıda üretimi yapan bir işletmem olduğu için biliyorum, üretim izin belgesi almak o kadar zor ki. İş güvenlik şirketinden, ilaçlama ve kontrol şirketine, kullandığımız paketleme ürünlerinin Sağlık Bakanlığı onayından, belirli aralıklar ile alınan ürün kontrollerine kadar olması gereken bir çok denetimden geçiyoruz. Şimdi soruyorum, açıkta satılan ekmek, peynir, kaşar, salça vb ürünlerin bu belgeleri var mı? Açıkta ambalajsız satılmaları sağlık ve hijyen şartlarına ve tüketici haklarına uygun mu? Benim Kırklarelili köylüm kendi pazarında evinde ürettiği tarhana, salça, ekmeği satamaz, zabıta müdahale ederken, yöresel lezzetler fuarında açık yapılan peynir, kaşar, salça, ekmek vb. satışları nasıl serbest oluyor? İlimizde ülkemizin her yöresinden yurttaşlarımızın işlettiği fırınlar varken ve zor şartlarda, zam almadan ayakta kalmaya çalışırlarken, açıkta ekmek satışı nedir? İlimiz peynir, kaşar, sucuk üretimi ile anılırken, bu üretici arkadaşların odaları, meslek kuruluşları böyle iptidai fuarlara nasıl ‘görmedim, duymadım, konuşmam’ mantığı ile göz yumarlar? Yaşadığımız bu kriz ortamında esnafımız zor ayakta durmaya çalışırken, ilimizde her hafta umutla açılan bir çok işletme kapanırken, bu tür organizasyonlarda daha duyarlı davranılması gerektiğini düşünüyorum. Başta belediyemiz, Tarım İl Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü olmak üzere, Ticaret ve Sanayi Odası, Bakkallar, Seyyar Pazarcılar Odası, Esnaf Birliklerini görevlerini yapmaya davet ediyorum”

Görünüm Gazetesi, Lüleburgaz’da da yaşanan bu durumu 2017 yılında ‘Esnafa Altın Vuruş’ başlığı ile okuyucularına duyurmuştu.

 

 

 

Bu haber 2144 defa okunmuştur.
YORUMLAR
DİĞER HABERLER
E-Gazete
Yazarlar
Anket
Hava Durumu
Facebook
Twitter