21 Haziran 2018 Perşembe
Bize Ulaşın
Künye
Lüleburgaz
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Spor
Güncel Gündem
Resmi İlanlar
YAZARLAR
» son dakika haberler
Lüleburgaz 30°C
Açık
HABER DETAYI
Çocuklarımızın Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Probiyotik ve Prebiyotik takviyeleri
Uzm.Ecz.İpek Aladağ Kurşun
Lüleburgaz # 12 Mart 2018 Pazartesi 07:38

Çocuklarda görülen hastalıkları bağışıklık sistemini güçlü kılarak azaltmak mümkündür. Bağışıklık sistemlerini güçlendirmenin farklı yöntemleri vardır, bunlardan biri de probiyotik kullanımıdır. Bilinçli probiyotik ve prebiyotik kullanımı için kısaca tanımlarını inceleyelim.

Probiyotikler;  besinlerle alınan ve belli miktarlarda alındığında konakçının bağırsak florasını dengeleyerek olumlu etkiler yaratan canlı mikroorganizmalardır.

Probiyotik kelimesi  “ yaşam için ” anlamında olup  yunancadan türetilmiştir. İlk defa 1908 yılında Bulgar köylülerinin sağlıklı ve uzun yaşamlarında fermente süt ürünleri tüketiminin yüksek olmasının etkisinin ortaya konması ile bu kavram ortaya çıkmıştır.

Prebiyotikler  ise besin lifleridir. Bağırsak florasında bulunan ve vücudumuza yararlı mikroorganizmaların çoğalmasını ve / veya aktivitesini artıran sindirilemeyen besin bileşenleridir.

Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve hastalıklara karşı direnç kazanmamızı sağlayan bu yararlı bakterileri artırabilmek için iki seçeneğimiz vardır.

  1. Probiyotik almak
  2. Prebiyotik tüketmek

Normal doğum ve anne sütü ile beslenmek insanın sağlıklı hayata başlaması için en önemli adımlardır. Sezaryen ile doğan veya anne sütü ile beslenemeyen bebekler yararlı bakterilerden uzak kalır. Bu durum çocukların bulaşıcı hastalıklara ve yaşamın ileriki dönemlerinde kanser, alerjik hastalıklar, tip 2 diyabet, romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara yakalanma ihtimalini artırmaktadır.

Probiyotik bakterilerin ishal tedavisinde ve ishalin önlenmesinde faydalı etkileri kanıtlanmıştır. Akut ishal, dünya genelinde hala beş yaş altı çocukların yaşam kayıplarında ikinci sırada yer almaktadır. Probiyotiklerin hem  viral etkenlerin neden olduğu ishaller hem de antibiyotik ilişkili ishaller üzerindeki etkisi de bir çok çalışma ile gösterilmiştir.

Bu bilgiler ışığında biz ne yapabiliriz?

  • Antibiyotik kullanımı sırasında çocuklarımızın vücudundaki yararlı bakteriler de yok oluyor. Bu yüzden özelliklebu dönemde probiyotik takviyesi yapmalıyız.
  • Dengesiz ve /veya yetersiz beslenme de çocuklarımızın bağırsaklarında yararlı ve zararlı bakteri dengesizliği yaratıp pek çok hastalığa yol açabilmektedir. Bu süreçlerde de probiyotik takviyesi yapmalıyız.
  • Çocuklarda oluşan gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında probiyotik kullanımının faydaları gösterilmiştir. Bu dönemlerde de mutlaka probiyotik takviyelerinden faydalanmalıyız.
  • Evde mayaladığımız yoğurda mayalama esnasındaeczanelerden satın alabileceğimiz probiyotik takviyelerini ilave ederek içeriklerini zenginleştirebiliriz. Bu şekilde çocuklarımızın doğal probiyotikli yoğurt tüketimini sağlayabiliriz.

 

Son yıllarda gıda endüstrisinde de pek çok içecek ve yiyeceklere probiyotik ilavesi yapıldığını görüyoruz. Ancak bu besinlerin pek çoğunda hangi miktarda ve hangi türde bakteriler bulunduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden probiyotik kullanırken özellikle eczanelerde satılan ürünleri tercih etmeli ve mutlaka hekim ve eczacımıza danışmalıyız.

Bu haber 456 defa okunmuştur.
YORUMLAR
DİĞER HABERLER
E-Gazete
Yazarlar
Anket
Hava Durumu
Facebook
Twitter
xx