10 Mart 2010 Çarşamba | Sık Kullanılanlara Ekle | Anasayfam Yap  
Anasayfa
Lüleburgaz
Kırklareli
Tekirdağ
Edirne
Spor
Haber Arşiv
İletişim
Künye
Mayteks işçilerine senet!
İşverenin önerdiği senetleri almayı reddeden işçiler, icra takibi başlatacaklarını söyledi…
Haber Yayın Tarihi : 3 Jul 2009

HABER MERKEZİ
26 Aralık’tan bu yana fabrikaları kapanan ve herhangi bir ücret almadan bekleyen Lüleburgaz’daki Mayteks Tekstil Fabrikası işçilerine 29 Mayıs’ta, toplu çıkış verildi. Geçtiğimiz günlerde işsizlik ödeneğine başvuran Mayteks işçileri, bir yandan da içerdeki alacaklarının ödenmesini bekliyordu.
26 Haziran Cuma günü, işçileri fabrikaya çağıran işveren, işçilerin alacaklarına karşılık, Eylül’ün 29’unda başlamak üzere 24 adet senet teklif etti. Senet almayı reddeden işçiler, icra takibi başlatacaklarını belirttiler.
Konuyla ilgili konuştuğumuz Mayteks işçileri, “Yasa ne diyor? Çıkışı verilen işçinin her türlü alacağı hemen ve peşin olarak ödenir diyor. Hani nerede? Şimdi yok canımızdan para bulup avukat tutacağız, mahkemeye vereceğiz, sonra da bekle babam bekle… Davayı kazansak bile, şirketin elinde mal, kasasında para varsa alacağız, yoksa Allah kerim… Türkiye’de işçinin değeri bu işte! Patronların alacağı olsa, kırk tane garanti verirler. Sıra işçinin alacağına gelince, ne yasa kalır, ne hukuk, ne de adalet… Ancak ne olursa olsun, hakkımızı yedirmeyeceğiz.” dediler.
İşçilerin 6 maaş, 4 ikramiye ve maaş farkı alacakları varken, işverenin kendilerine verdiği senetlerde, sadece Aralık ayı maaşını ve kıdem tazminatını, -onu da ihbarı ve diğer alacakları katmadan- hesaplayarak işçilerin önüne sürdüğü kaydedildi. Şef konumunda bir işçiye 24 bin lira alacağına karşılık 8 bin lira teklif edilirken, 12 bin lira alacağı olan işçiye 4 bin lira teklif edildiğine dikkat çekildi. Bu teklifi “utanmazca bir teklif” olarak niteleyen işçiler, “Patronlar bu gücü nereden alıyor, merak ediyoruz” diyorlar.
{no-comments}
HABERE YORUM YAZ