05 Aralık 2008 Cuma | Sık Kullanılanlara Ekle | Anasayfam Yap  
Anasayfa
Lüleburgaz
Kırklareli
Tekirdağ
Edirne
Spor
Haber Arşiv
İletişim
Künye
2007/2008 DER(T)S YILI SONA ERDİ
Ramazan ÖZENÇ
Eğitim-Sen Lüleburgaz Temsilcisi
Haber Yayın Tarihi : 7 Jul 2008

Saygıdeğer okuyucularımız.OKS,ÖSS,SBS,KPSS derken 2007/2008 eğitim-öğretim yılının sonuna geldik. Bu yazımızda 2007/2008 eğitim-öğretim yılının bir genel değerlendirmesini yapmamız gerektiğini düşünüyoruz.
İlçemizde geçen eğitim-öğretim yılı itibari ile (Yüksek Öğrenim Öğrencileri hariç) 22.385 öğrenci öğrenim gördü, eğitim-öğretim yılına yine kalabalık sınıflar damgasını vurdu. 222 sayılı İLKÖĞRETİM VE EĞİTİM Kanunu’nun 50. Maddesine göre birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40 dan fazla olamaz denmektedir. Bu yasaya rağmen hala ilçemizde 50-55 kişilik sınıflarda öğrencilerimizin eğitim-öğretim gördüğü bilinmektedir. Bu durum sınıf içinde neredeyse oksijen almayı dahi zorlar duruma getirip, eğitim-öğretimi olumsuz etkilemiştir. Okul ve derslik yaptırma sosyal devletin birincil görevlerinden olması gerekirken, hala bu sorun hayırsever vatandaşlarımızın üzerinden çözülmeye çalışılmaktadır. Bunun sonucunda da doğal olarak, sorunun çözümü sürekli olarak ötelenmektedir.
İlçemizde çalışan 1216 personelin 944 tanesi kadrolu öğretmendir, buna ilavetende 39 sözleşmeli öğretmen ve 80 tane ücretli öğretmen çalışmaktadır. Ücretli öğretmenlerin sözleşmeleri okulların açıldığı tarihle, kapandığı tarihlerdeki zaman aralığı ile sınırlıdır. hepimiz biliriz ki eğitim uzun erimli bir planlamadır. Gelişmiş ülkeler önlerindeki 50-100 yılı planlar iken bizler bir öğretim yılı dışında planlama yapamıyoruz. Bu durum hem öğrenci açısından, hem öğretmen açısından verimliliği düşürmektedir. Dünyada uygulamaya konulan yeni liberal politikalar, biz gibi gelişmekte olan ülkeleri ne yazık ki daha hızlı etkilemektedir. Bu tür iş güvencesiz ve yeter ücretle personel çalıştırma gayretleri ve eğitimde tasarruf politikaları ile Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün bize hedef olarak gösterdiği Muhasır Medeniyetler seviyesine ulaşmamız ne yazık ki hayal olmaktan öteye gidemeyecek gibi görünmektedir.
Değerli okuyucularımız, bildiğiniz gibi eğitimin değişik halkaları vardır. Bu süreç zincir gibi bir birine bağlıdır, eğitimin sağlıklı yürümesi için canla başla çalışan hizmetli, memur, kaloriferci arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlar kamu oyunda gözükmeseler de eğitimin bu kişilerin omuzları üzerinde olduğu unutulmamalı. Daha önce vurguladığımız tasarruf nedenlerinden dolayı bu statüde çalışan arkadaşlarda da büyük bir düşüş yaşanmaktadır. İlçemizde eğitimin bu tür hizmetleri 17 memur ve 35 hizmetli tarafından yürütülmektedir. Artık okullarımızda okul-aile birlikleri tarafından bu hizmetlerin yürütülmesi için hizmet satın alma yoluna gidilmektedir. Her hizmet satın alma velilerin sırtına vurulan daha fazla yük anlamındadır.
Konuları sıralarken okul öncesi eğitimi de unutmamak gerekir. Bildiğiniz gibi insan beyin gelişiminin üçte ikilik bölümü 0-4 yaş, zihinsen,duygusal ve kişilik gelişiminin ise büyük bir bölümü erken çocuklukta, yani 0-6 yaş arasında gerçekleşmektedir.Çocuklarımızın okul öncesi eğitim süreci, ne kadar başarılı geçerse, diğer yılların da o kadar başarılı geçeceği bir gerçektir. İlçemizde okul öncesi eğitim gören 1.141 öğrenci vardır, birinci sınıfa giden öğrenci sayımız ise 1.800 civarındadır. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere ilçemizde 700 civarında çocuk okul öncesi eğitimi alamamaktadır.
İlimizin Türkiye genelinde eğitim seviyesi olarak iyi gözükmesine rağmen bu rakam hala % 60 lar düzeyindedir. Okul öncesi öğretmenliği için sırada bekleyen binlerce insanımız varken okul öncesi eğitim oranının yükseltilmemesi eğitimde tasarrufla açıklanabilir. Oysa eğitim ve sağlıkta tasarruf, ülkelerin çöküşü anlamına gelmektedir. İlçemizde bu süreç 70 tane kadrolu ve 18 tane usta öğretici (sezonluk öğretmen) tarafından yürütülmeye çalışılmaktadır. Bizler okul öncesi eğitimin derhal zorunlu kapsama alınmasını, aynı zamanda ücretsiz, nitelikli, eşit ve hızlı ulaşılabilir bir hizmet olmasını, okul öncesi öğretmen adaylarının kadroya alınmasını talep ediyoruz.
Değerli okuyucularımız sözün fazla uzadığının farkında olmakla birlikte danışmanlık hizmetlerine vurgu yapmadan geçmek doğru olmaz. Yönetmeliğe göre 150 öğrencisi olan okula bir rehber öğretmen atanması gerekmektedir. İlçemizde 22,385 öğrenciye 18 rehber öğretmenle hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Yani 1,243 öğrenciye bir rehber öğretmen düşmektedir. Sadece rakamlardan da anlaşılacağı üzere bu hizmette de tasarruf tedbirleri uygulanmaktadır.
İlçemizde ve bağlantılı olarak ülkemizde eğitimin sorunlarını çözmede ne yazık ki çalışmalar ağır aksak gitmektedir. Bu durum sorunların giderek çoğalmasına neden olmaktadır. Yazımızın uzaması nedeniyle önümüzde duran kurslar, etüdler, birleştirilmiş sınıf uygulaması, öğretmenlerin ders yükü ağırlığı, çalışanlar arasındaki ücret farklılığı v.b konuları açamadık. Görünüm gazetesi yönetici ve çalışanlarına bizlere böyle fırsat verdiklerinden dolayı teşekkür ederiz. Önümüzdeki günlerde sıcak gündemlerde buluşmak üzere hoşça ve dostça kalın.

Bu haberde yorum bulunmamaktadır.
Yorum yazmak için tıklayınız.
HABERE YORUM YAZ